Wat is biologisch?

EU-biologisch is een betrouwbaar, beschermd en internationaal erkend keurmerk. Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge (Europese) wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt hiervoor de regels en controle hierop vindt plaats door de onafhankelijke instantie SKAL.

Biologische boeren en producenten doen het op bijna elk ecologisch niveau beter dan traditionele landbouw. Zo wordt biologische voeding gemaakt zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen. Er komen minder vervuilende stoffen in het grondwater. En het is goed voor de biodiversiteit; biologische landbouwgrond heeft 30% meer biodiversiteit dan conventionele landbouwgrond. Ook wordt er minder en alleen natuurlijke mest gebruikt, geen kunstmest. Dat is goed voor het klimaat en de bodem, die minder snel uitgeput raakt. Bovendien kunnen dieren lekker naar buiten en krijgen relatief veel ruimte per dier. Hun voer is biologisch geteeld en GMO-vrij. Biologische dierlijke producten hebben altijd drie sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Andersom is dat trouwens niet altijd het geval: producten met drie sterren zijn niet altijd biologisch. Ook voor de verwerking van biologische producten gelden strenge Europese normen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen toe te voegen.

Kortom: door te kiezen voor biologisch, doe je goed op drie vlakken:
-    Gezonde mensen
-    Dierenwelzijn
-    Milieu en klimaat

Meer informatie over biologische bedrijfscatering:
-    De kansen van biologisch voor jouw bedrijf
-    Aan de slag met Biologische bedrijfscatering
-    Biologische landbouw in Brabant

Cookie-instellingen