Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant.
Kindcentrum Aventurijn uit Uden trapte af. Groep 7 bezocht een aspergeteler en bereidde daarna zelf een lekker aspergegerecht. Allemaal binnen de kaders van Keukenkanjers, een voedingseducatie programma. Doelstelling: Nederlandse kinderen voedselwaardig maken. Lees meer over Schoolklassen van start met pilot programma Keukenkanjers
Wil jij meer weten over wat het provinciale beleid en ondersteunende maatregelen voor jou als agrarisch ondernemer betekenen? Meld je dan aan voor de WhatsApp updateservice en ontvang gratis updates over regels, subsidies en nieuwe ontwikkelingen. Lees meer over Meld je aan voor de WhatsApp Updateservice
Onze Zuivel haalt melk op bij de boer en maakt er in De Rips kaas van, die de boer op zijn eigen erf verkoopt. Het concept draagt volgens de provincie bij aan het verkorten van de keten en daarmee aan de band tussen boer en burger en aan een beter verdienmodel. Lees meer over Agrifoodpluim voor Onze Zuivel: melk ophalen en kaas terugbrengen
Ondernemers met plannen om een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie te laten bouwen of die een bestaande installatie willen aanpassen kunnen bij deze investeringen aanspraak maken op subsidie van de overheid via de subsidieregeling hoogwaardige mestverwerking. Lees meer over Subsidie Hoogwaardige mestverwerking
Op 8 april is het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 vastgesteld! Een belangrijke stap in de verdere verduurzaming van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Op 25 mei organiseert de Provincie Noord-Brabant een Talkshow waar partners meegenomen worden in belangrijke thema’s van het Beleidskader. Lees meer over Talkshow Brabant Voorop in Vernieuwend Boeren
“De speerpunten waar FoodUp Brabant zich altijd voor in heeft gezet zijn misschien wel belangrijker dan ooit: het verbinden van boeren en burgers en het betrekken van onderwijs en jongeren. Daarom vinden we het goed om dit onder de duidelijk herkenbare Brabantse vlag te doen.” Lees meer over FoodUp wordt integraal onderdeel van Landbouw en Voedsel Brabant
Combinatie Streekselecties/Imagro is gekozen voor de ontwikkeling van een nieuw retailmerk in het Van Gogh Nationaal Park. Lees meer over Landschapslabel voor Van Gogh NP stap dichterbij
Van 5 tot 8 april trok de Urgenda regiotour met gedeputeerde Elies Lemkes door de Zuidwestelijke Delta. Tijdens deze tour trekt Urgenda samen met betrokkenen langs koplopers en hun duurzaamheidsinitiatieven. In Brabant was er op dat gebied genoeg te zien als het gaat om landbouw en voedsel. Lees meer over Urgenda regiotour Zuidwestelijke Delta
Ben je agrariër in Brabant en heb je een mooi idee om meer natuur te realiseren? Groen Ontwikkelfonds Brabant en provincie Noord-Brabant belonen dit jaar opnieuw drie originele en betekenisvolle natuurplannen met een eenmalige bijdrage van 5.000 euro. Lees meer over €5.000 voor jouw natuurplan
Als het aan de provincie ligt, wordt Brabant dé hotspot om nieuwe voedsel technologieën te ontwikkelen. De provincie wil vooroplopen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Samen met partners uit het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen richt de provincie daarom een innovatiecoalitie op. Lees meer over Brabant investeert in versnelling eiwittransitie
Provinciale Staten hebben het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 vastgesteld. Na een zeer constructief verlopen debat kon een meerderheid van de Statenleden zich vinden in de koers die Brabant moet varen op het gebied van landbouw en voedsel. Lees meer over Beleidskader Landbouw & Voedsel vastgesteld
BAJK, SFYN Brabant en Provincie Noord-Brabant organiseerden op zaterdag 9 april 2022 Met de Boer op Toer #3. Interessante bedrijfsbezoeken bij Tielemans in Boekel en Eigezwijns en Lamperse Hei in Wanroij. Allen bedrijven met elementen uit de kringlooplandbouw. Lees meer over Met de Boer op Toer #3
Ben jij akkerbouwer, groenteteler, melkveehouder of vleesveehouder in Noord-Brabant en speelt de gedachte wel eens door je hoofd om de overstap naar biologische landbouw te zetten? Provincie Noord-Brabant biedt begeleiding en ondersteuning bij deze overweging. Lees meer over Adviesgesprek voor ondernemers die bio overwegen
Wil je leren over duurzame landbouw? Bijvoorbeeld natuurinclusieve- of kringlooplandbouw? Of wil je als adviseur agrarisch ondernemers helpen om duurzamer te werken? Vraag dan een cursusvoucher aan via de SABE. Lees meer over Subsidie om te leren over duurzame landbouw (SABE)
Op 28 maart ging gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek met Marion Kunstt – Verhoeven van Keten Duurzaam Varkensvlees en varkenshouder Rob van der Zanden. Wat zijn de kansen en bedreigingen van brongerichte maatregelen? Lees meer over Agrifoodtalk Keten Duurzaam Varkensvlees
Op 30 maart jl. vond de bijeenkomst 'Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans' plaats. Heeft u de bijeenkomst gemist of wilt u nog een andere themasessie zien? Kijk deze hier gemakkelijk terug. Lees meer over Terugkijken 'Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans'
Van 5 t/m 8 april 2022 gaat Urgenda op Regiotour door de Zuidwestelijke Delta. Met veel projecten en bedrijfsbezoeken in Brabant op de planning. Deze Regiotour draait om de thema’s water, bodem en biodiversiteit. Lees meer over Urgenda op Regiotour door Zuidwestelijke Delta
Op 24 maart stapte gedeputeerde Elies Lemkes in Moergestel bij melkveehouder Vugts op de tractor om het kruidenrijkste zaaiseizoen van deze eeuw te openen. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit, de bodem, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest reduceren. Lees meer over Gedeputeerde Lemkes opent kruidenrijk zaaiseizoen
Nitraatuitspoeling, biodiversiteit, kringlooplandbouw en behoud van een gezonde bodem zijn onderwerpen waar veel van boeren wordt verwacht. Als antwoord hierop ontwikkelen samenwerkende partijen nieuwe teelten voor vruchtwisseling in de Peel. Lees meer over Zoektocht naar nieuwe rotatieteelten
De masterclass Stikstof in de landbouw is bedoeld voor agrarisch ondernemers die meer willen weten over de achtergronden van de stikstofproblematiek en wat dit betekent voor hun bedrijf. De cursus wordt georganiseerd door de HAS met medewerking van de provincie. Lees meer over Masterclass Stikstof in de landbouw
Half maart had gedeputeerde Elies Lemkes-Straver een 'agrifoodtalk' met 30 deelnemers van de SFYN Academie, een interactief lesprogramma voor nieuwsgierige jonge mensen met een passie voor voedsel. Thema: veehouderij en voedselpolitiek. Lees meer over SFYN Academie op excursie in Brabant
Het project Voedsel1000 is een initiatief van de Provincie Noord-Brabant, met als doel nadenken over een toekomstbestendig voedselsysteem in Brabant. De werkgroep gezondheid gaat aan de slag met een vervolg. Lees meer over Gezond voedsel in Brabant
Siebe van de Crommert is melkveehouder op het boerenbedrijf van zijn familie in het Noordoost-Brabantse Erp. Als jonge boer hoopt hij zijn familiebedrijf te helpen verduurzamen en klaar te stomen voor een toekomst met nog vele generaties boeren. Lees meer over Boer Siebe schakelt om naar biologisch
De provincie Noord-Brabant ondersteunt en faciliteert agrariërs om stappen te zetten van gangbare landbouw naar natuurinclusieve grondgebonden landbouw. Ondernemer Lars van Loenhout uit Prinsenbeek is zo'n agrariër (zie video). Lees meer over Hulp bij stappen naar natuurinclusief
Onder de vlag van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft Wageningen University & Research (WUR), in opdracht van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit onderzoek gedaan naar voedselverspilling in supermarkten. Lees meer over Minder voedselverspilling in supermarkten
Van 11 april 2022 tot en met 30 mei 2022 kunnen initiatiefnemers subsidie aanvragen voor kennisprojecten voor agrarische ondernemers die bijdragen aan het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. De provincie wil hiermee invulling geven aan een toekomstbestendige en duurzame sector. Lees meer over Pop3 subsidie voor kennisontwikkeling agrarische ondernemers
In de BNR podcastserie Nieuw Nederland gaat Maarten Bouwhuis in de Deurnsche Peel en de Groote Peel onder andere in gesprek met een melkveehouder, een wethouder en de programmamanager van de gebiedsgerichte aanpak. Luister zelf. Lees meer over BNR podcast over de Peel
Het netwerk van de taskforce kent inmiddels een vraagkant van veehouders en aanbodkant van ontwikkelaars. Om deze met elkaar te verbinden is er nu een online innovatiemarkt waarin beiden elkaar kunnen vinden. Lees meer over De Innovatiemarkt: vraag en aanbod van stalinnovaties
Nog eens zes agrarische bedrijven gaan als inspiratiebedrijf dienen voor collega’s die om willen schakelen naar natuurinclusieve landbouw. Het zijn natuurinclusieve vleesveehouders, akkerbouwers en melkveehouders. De provincie initieert dit omdat er grote behoefte is aan uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers. Lees meer over Zes nieuwe natuurinclusieve inspiratiebedrijven bekend
Om aan de voorwaarden van het Beter Leven Keurmerk (1* BLK) voor vleeskuikens te voldoen moeten pluimveehouders hun stallen aanpassen. De provincie steunt deze ontwikkeling met onder meer een subsidieregeling voor Brabantse pluimveehouders die willen omschakelen. Lees meer over Provincie steunt omschakeling naar Beter Leven Keurmerk
We hebben een hoge ambitie in Brabant: naar 500 natuurinclusieve boeren en 15% biologisch in 2030. In een 3e bijeenkomst van Tour de Brabant beleidskader Landbouw & Voedsel kijken we naar de kansen van natuurinclusieve en biologische landbouw. Woensdag 30 maart van 14.30 - 17.30u. Meld u nu aan. Lees meer over Natuurinclusieve en biologische landbouw als kans
Provincie Noord-Brabant is in 2022 lead partner van Dutch Food Week. Hier in Brabant hebben we op het gebied van food heel veel in huis, en dat willen we graag aan Nederland laten zien. Wij roepen Brabantse partners dan ook op activiteiten te organiseren. Lees meer over Dutch Food Week 2022: oproep aan Brabantse partners
Op 16 februari jl. vond de conferentie "Brabant als proeftuin voor innovatie" plaats. Heeft u de bijeenkomst gemist? Hieronder vindt u per onderdeel de links om terug te kijken. Lees meer over Terugkijken 'Brabant als proeftuin voor innovatie'
Per 1 januari 2024 gaan er andere voorwaarden gelden ten aanzien van ammoniakreductie uit stallen. Dat betekent dat boeren stappen moeten zetten om daaraan te voldoen. Dat kan ingrijpend zijn. De provincie wil de uitvoering hiervan zoveel mogelijk ondersteunen. Lees meer over Klaar zijn voor de toekomst
De provincie Brabant is in 2022 lead partner van Dutch Food Week. Het hele jaar door worden activiteiten georganiseerd. Vorige week vond de KickStartShow plaats: een evenement waar foodhelden hun foodconcept pitchten aan een deskundig panel om zo hun ondernemerschap een boost te geven. Lees meer over Bakkie Bruis wint Dutch Food Week KickStartShow 2022!
De Week van de Circulaire Economie is dé jaarlijkse campagneweek waar veel ondernemers en organisaties hun deuren openen om andere professionals mee te nemen in de kansen die circulair ondernemen te bieden heeft. Ook in de Brabantse landbouw- en voedselsector bruist het van de initiatieven. Lees meer over De Week van de Circulaire Economie
Door innovaties te steunen werkt de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) aan een duurzame en in de maatschappij verankerde land- en tuinbouw. Het Activiteitenverslag 2021 brengt de activiteiten en projecten in beeld die het LIB in 2021 heeft georganiseerd of ondersteunt. Lees meer over Landbouw Innovatie in Brabant 2021
De subsidieregeling Vouchers Agrarische bouwpercelen wordt door de provincie Noord-Brabant verlengd tot en met 2023. VABIMPULS zorgt voor de ondersteuning en begeleiding van de aanvragers. De regeling helpt eigenaren van lege stallen of agrariërs die overwegen te stoppen of om te schakelen, bij het maken van toekomstplannen. Lees meer over Verlenging subsidie voor aanpak lege stallen en ondersteuning van stoppende boeren
Het Brabantse Schouten Europe BV uit Giessen ontwikkelde de Vegan Green Tuna, 100% catch-free en veroverde daarmee de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100 2021. Lees meer over Provincie feliciteert Schouten Europe met 2e prijs in KVK Innovatie top 100
Vijf grote akkerbouwers uit de Zuidwestelijke Delta hebben hun perspectief op de toekomst van de landbouw in het gebied geformuleerd. Duurzaam produceren én een boterham verdienen kan, maar dat is een complexe opgave waarvoor meer samenwerking en regie nodig is. Lees meer over Akkerbouwers presenteren duurzaam perspectief
Het succes van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM) heeft geleid tot een vervolg. Er komt 1,3 miljoen beschikbaar voor een tweede fase, waaraan 140 melkveehouders uit heel de provincie deel kunnen nemen. Lees meer over Brabantse Biodiversiteitsmonitor krijgt vervolg
Vanaf 28 januari 2022 is het weer mogelijk om kruidenrijk zaaigoed met korting te bestellen via www.1000ha.nl. Met deze kortingsactie helpen de provincie Noord-Brabant en Brabants Bodem veehouders om 275 hectare kruidenrijk grasland in te zaaien. De ondernemers krijgen 150 euro korting. Lees meer over Korting op kruidenrijk grasland voor Brabantse boeren
Boerschappen wordt een coöperatie. Het netwerk dat ze inmiddels hebben opgebouwd, heeft massaal gekozen om te participeren in de nieuwe coöperatie: zowel de boeren als de consumenten. Een mooi voorbeeld en verrijking voor de Brabantse landbouw- en voedselsector. Lees meer over Boerschappen: van start up naar coöperatie!
Het internationale congres ManuREsource in Den Bosch is verplaatst naar 11 mei 2022. Overheden, zowel regionaal, landelijk als Europees, wetenschappers en de agrarische sector komen dan bij elkaar om kennis over het sluiten van (mest)kringlopen te delen. Aanmelden is vanaf nu mogelijk. Lees meer over Congres ManuREsource
PeelPioneers in ’s-Hertogenbosch krijgt van de provincie een Agrifoodpluim. Het bedrijf verwerkt sinaasappelschillen tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie. Daarmee bieden ze een gezond alternatief voor E-nummers en brengen ze de sinaasappelschil weer 100% terug in de voedselketen. Lees meer over Agrifoodpluim voor PeelPioneers: Alles halen uit elke sinaasappelschil
Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeek is een natuurinclusieve biologische boerderij. Hoe zit het met het verdienmodel van familie Van den Broek? Laat je inspireren door hun video of bekijk de bedrijfsvideo's van de Brabantse bioboeren Paul Schots, familie Verhulst en Sjaak Sprangers. Lees meer over Bio-boerderij 't Schop
Het jaar is nog maar nauwelijks begonnen of Dutch Food Week (8 t/m 15 oktober) heeft de eerste stappen gezet richting de toekomst: de provincie Noord-Brabant gaat de organisatie ondersteunen als lead partner. Brabants gedeputeerde Elies Lemkes-Straver en Dutch Food Week-voorzitter Dirk Duijzer bekrachtigden de overeenkomst. Lees meer over Brabant lead partner van Dutch Food Week
De Biokennisweek, waar alles draait om (online) kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen, was een succes. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver over de Brabantse ambities op het gebied van biologisch en haar bijdrage tijdens de Biokennisweek. Lees meer over Provincie Noord-Brabant op Biokennisweek
Innovatie biedt nieuwe kansen voor de samenleving, landschap en natuur en voor de sector zelf. In een 2e (online) bijeenkomst van Tour de Brabant Landbouw & Voedsel op 16 febr. as. nemen we de kansen van innovatie in de sector onder de loep. Lees meer over Brabant als proeftuin voor innovatie
Tijdens deze bijeenkomst ontdekt u hoe ambities gerealiseerd worden met de Biodiversiteitsmonitor en wat de mogelijkheden zijn om met uw agrarisch bedrijf of organisatie in het werkveld, een bijdrage te leveren. Want alleen samen realiseren we ‘Groener boeren verdient beter!’ Lees meer over Groener boeren verdient beter!
Ben jij akkerbouwer, groenteteler, melkveehouder of vleesveehouder in Noord-Brabant en speelt de gedachte wel eens door je hoofd om de overstap naar biologische landbouw te zetten? Provincie Noord-Brabant biedt begeleiding en ondersteuning bij deze overweging. Lees meer over Brabant gaat voor biologisch
De Biokennisweek, waar alles draait om (online) kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen, is in volle gang. Provincie Noord-Brabant is partner van de Biokennisweek. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver geeft kort haar visie op biologisch en blikt terug op dag 1. Lees meer over Biologisch aanbod én vraag
Afgelopen maanden hebben 17 ambtenaren van de provincie Noord-Brabant een dag meegelopen met een jonge boer van het BAJK. En andersom! Enkele ambtenaren en boeren delen hun ervaring. Lees meer over Ambtenaar op stage
Ben jij de ondernemer die het landschap van de toekomst, boeren en consumenten met elkaar verbindt? Van Gogh Nationaal Park is op zoek naar een ondernemer voor een nieuw label dat met streekproducten 15.000 hectare Brabants landschap verbetert. Lees meer over Van Gogh Nationaal Park zoekt jou!
De provinciale ambities in het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 sluiten goed aan bij het regeerakkoord 2021-2025 en het Nationaal Strategisch Plan Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver, voelt zich hiermee gesteund in de koers die Brabant wil varen op het gebied van Landbouw en Voedsel. Lees meer over Toekomstvisie Brabant gesteund door regeerakkoord en Europees beleid
Met de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak werken provincie, waterschappen, terreinbeherende organisaties, agrarische sector, gemeenten en anderen aan realisatie van het natuurnetwerk, schoon en voldoende water, herstel van de natuurlijke condities en een toekomstbestendige landbouw. Lees meer over Groenblauwe gebiedsgerichte aanpak ligt op schema
Van 10 t/m 13 januari 2022 vindt de toonaangevende Biokennisweek plaats waar alles draait om kennis opdoen, kennismaken en kennis delen op gebied van biologisch ondernemen. Van natuurinclusieve landbouw, strokenteelt, biodiversiteit tot aan regelgeving en bedrijfsovername. Mis het niet, meld je aan! Lees meer over Biokennisweek zet schijnwerpers op Brabant
Een gezonde leefomgeving is in het belang van ons allemaal. Maar hoe maak je dat inzichtelijk voor alle partijen? En hoe kun je samen in gesprek gaan en blijven, ook als standpunten haaks op elkaar staan. Geert Verstegen van het Burgerplatform en burgerwetenschapper Ad de Jong laten horen dat je elkaar juist nodig hebt om elkaars standpunten inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Lees meer over Podcast De club van 30 #4: Samen
Om houvast te bieden aan oriënterende agrariërs, adviseurs en erfbetreders in het versnipperde aanbod van kennis over natuurinclusieve landbouw, is een digitale gids natuurinclusieve akkerbouw ontwikkeld, waarin acht natuurinclusieve landbouwmaatregelen zijn uitgewerkt. Lees meer over Digitale gids natuurinclusieve akkerbouw beschikbaar
Op 6 december is officieel het Agroforestry Netwerk Nederland gelanceerd. Het netwerk gaat agroforestry de komende jaren op de kaart zetten als toekomstbestendige en natuurinclusieve vorm van landbouw. Lees meer over Agroforestry Netwerk Nederland gelanceerd
De laatste 2 schakels van de keten komen aan bod. We zien hoe supermarktketen Jumbo verspilling tegengaat en een circulair product maakt. Zij geven het stokje door aan de consument op de markt met de vraag wat zij belangrijk vinden als het gaat om landbouw en voedsel. Lees meer over Kijk aflevering 6 van De keten van eten
In drie jaar tijd zijn alle veehouderijen in 43 Brabantse gemeenten getoetst op alle relevante milieu en natuurwetten. Daarmee is Brabant de eerste provincie die dit heeft gedaan. Lees meer over Effectiever en efficiënter toezicht door project Intensivering Toezicht veehouderijen
De Klef Zuivel uit Overloon heeft hun verdienmodel opgezet door lokaal en in korte ketens te werken. Zo weten ze waar hun melk naar toe gaat en blijven ze betrokken bij de producten. Lees meer over De korte keten bij De Klef Zuivel
De FoodUp Academie neemt 22 deelnemers vijf dagen lang mee op een reis door de hele voedselketen. Hoe kijken zij op dag vijf terug op het programma vol sprekers, bedrijfsbezoeken en leren-van-elkaar? ‘Voor mij voelt dit als een warm bad.’ Lees meer over Elkaar begrijpen, vinden en vasthouden
Overheidsplannen rondom stikstof, geuroverlast en natuurherstel hebben gevolgen voor de Nederlandse landbouw. Het NCM heeft een analyse gemaakt van de gevolgen hiervan voor de beschikbaarheid en de plaatsingsruimte voor dierlijke mest in Nederland. Lees meer over Analyse ontwikkelingen mestbalans 2030
De provincie Noord-Brabant stelt €1,5 miljoen beschikbaar voor kavelruilprojecten, die bijdragen aan de transitie in de landbouw, het Natuurnetwerk Brabant, een duurzaam watersysteem of de kwaliteit van het landschap. Boeren of andere partijen kunnen daarvoor vanaf 3 januari 2022 subsidie aanvragen. Lees meer over Kavelruil landbouw draagt bij aan landschap, natuur en water
De landbouw in het gebied Ulvenhoutse bos is in transitie. Een duurzaam perspectief voor de boerenbedrijven in het gebied is belangrijk. Daarom werken zij hier samen met andere partijen aan oplossingen. Lees meer over Boeren werken mee aan gebied Ulvenhoutse bos
Op 24 november jl. vond de online bijeenkomst ‘Nieuwe verdienmodellen in de agrifoodsector’ plaats. Georganiseerd door de provincie vanuit de ontwikkeling van het nieuwe beleidskader Landbouw & Voedsel. Lees meer over Nieuwe verdienmodellen in de agrifoodsector
De provincie Noord-Brabant stelt €460.000,- beschikbaar voor boeren die een innovatief stalsysteem toepassen dat de emissies omlaag brengt. Boeren kunnen daarvoor vanaf 13 december 2021 subsidie aanvragen. Lees meer over Subsidie voor innovatieve stallen: First Movers
De Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant (LIB) wordt blij van agrarische ondernemers die werken aan een duurzame land- en tuinbouw. Projectleider Marjon Krol steekt de loftrompet over VARTA, een initiatief van West-Brabantse broers dat restproducten nieuw leven inblaast – of eigenlijk stoomt. Lees meer over Bloemist verpakt bloemen in hun eigen vezels
Student Nina bedacht een restaurantconcept voor de korte keten. Zij gaat in gesprek met boerin Josien van De Hoeve die waarde toevoegt door schoon, duurzaam en circulair te werken. De CEO van Agrifirm geeft dé ingrediënten voor een ideaal evenwicht in 2030 tussen boeren, maatschappij en overheid. Lees meer over Luister naar de podcast De club van 30 #3
Ons voedsel kent een grote ecologische afdruk: een derde van de broeikasgasuitstoot wereldwijd is afkomstig van de voedselketen. Een even zo groot deel van al het wereldwijde voedsel wordt verspild. Een deel van de sleutel tot een duurzamere voedselketen ligt bij data. Lees meer over Data voor een duurzamere landbouw- en voedselketen
Afgelopen woensdag heeft gedeputeerde Elies Lemkes - Straver stage gelopen bij BAJK voorzitter Gerben Boom. Gerben werkt op akkerbouwbedrijf Straver en nam haar mee naar de oogst van de rode kolen en wortelen. Lees meer over Boer en gedeputeerde lopen stage bij elkaar
De provincie Noord-Brabant heeft een Handreiking Natuurinclusieve melkveehouderij ontwikkeld. Daarmee kunnen melkveehouders aantonen dat ze vallen onder de uitzonderingsregeling van de verplichte stalaanpassing per 1 januari 2024 in de Interim omgevingsverordening. Lees meer over Handreiking voor natuurinclusieve melkveehouders
Er is grote behoefte aan uitwisseling van kennis onder natuurinclusieve ondernemers. Daarom stelt provincie Noord-Brabant opnieuw €150.000 beschikbaar voor 6 agrariërs die hun kennis en ervaring gaan delen met collega-ondernemers. De regeling is voor vleesveehouders, akkerbouwers en melkveehouders. Lees meer over Regeling inspiratiebedrijven natuurinclusieve landbouw opnieuw open
Er is een nieuwe openstelling van de Sbv-regeling voor innovatie en de SABE-regeling. Tevens kunnen boeren met een subsidie uit het Economisch Herstelfonds (EHF) investeren in de toekomst van hun landbouwbedrijf. De regelingen zijn samen met de provincies opgesteld vanuit het EU-plattelandsprogramma Lees meer over Kansrijke LNV regelingen voor Brabantse boeren
De, vorige maand gestarte, bietencampagne vanuit Limburg naar Cosun Beet Company in Dinteloord, verloopt niet langer alleen via de weg. Jaarlijks wordt de suikerbietenoogst naar Cosun Beet Company vervoerd waar er allerlei suikerproducten van worden gemaakt. Lees meer over Bietenoogst deels met binnenvaart door Brabant
Goed eten doe je in Brabant. Speciaal voor Brabantse agrarische ondernemers die bezoekers ontvangen, is de training ‘Jouw voedselbeleving in de spotlight’ ontwikkeld. Meld je aan voor deze gratis training, vertel je verhaal en zet jouw bedrijf op de kaart. Lees meer over Training 'Jouw voedselbeleving in de spotlight'
Vier keer per jaar wordt de Agrifoodpluim uitgereikt aan innovatieve ondernemers die bijdragen aan een landbouw- en voedselsysteem dat slim waardevol, circulair en verbonden is. Lees meer over Een bokaal met een verhaal
De Duinzuivel Coöperatie in de Loonse en Drunense Duinen krijgt van de provincie Noord-Brabant een Agrifoodpluim. Veertien melkveehouders hebben daar de handen in elkaar geslagen om een beter verdienmodel te ontwikkelen voor hun melk, ze laten er onder een gezamenlijke noemer kaas van maken: Brabants Duingoed. Lees meer over Agrifoodpluim voor Duinzuivel: kaas met een sterk verhaal
De missie van Nederland’s innovatiefste landbouwondernemer is dat zijn collega’s ook over gaan op systematische precisielandbouw. Dat is goed voor de consument, het milieu en de boer. Lees meer over Precisielandbouw: data gaat voor de oogst
Waar natuur en landbouw vaak tegengestelde belangen lijken te dienen, hebben partijen in Brabant de handen ineengeslagen. Met een gebiedsgerichte aanpak zoeken ze samen met de mensen in de streek naar integrale oplossingen voor de verschillende opgaven in een gebied. Lees meer over Een gezonde toekomst van het Brabantse Land
Twee weekenden in oktober stonden in het teken van 'Iets met Boeren'. Een bijzondere voorstelling op boerderijen in Sint Anthonis en Reusel-De Mierden die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar brengt. 'Dit moeten veel meer mensen zien'. Lees meer over Voorstelling Iets met Boeren raakt mensen
Martijn Muskens runt samen met zijn gezin en ouders melkveehouderij Muskens in Drunen. Wat doet hij aan natuurinclusieve landbouw? Dat licht hij kort toe in zijn bedrijfsvideo en hij organiseert 'farmwalks' om collega-boeren te inspireren. Lees meer over Martijn Muskens boert op een natuurinclusieve manier
Het is deze week Dutch Food Week. En wij zijn als dé voedselprovincie van Nederland uiteraard partner. Vandaag, midden in de Dutch Food Week, is het Nationale Groente- en Fruitdag. Doe jij ook mee? Snack met groenten en fruit je middagdip eruit! Lees meer over Nationale Groente- en Fruitdag
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel vastgesteld. Hierin wordt een lange termijnstrategie geschetst voor een duurzame toekomst van de Brabantse landbouw- en voedselketen. Het ontwerp-beleidskader ligt met plan-MER vanaf 12 oktober 2021 ter inzage. Lees meer over Het ontwerp-beleidskader Landbouw en Voedsel ter inzage
Het is deze week Dutch Food Week. En Brabant is als dé voedselprovincie van Nederland uiteraard partner. Dat betekent dat we met verschillende activiteiten extra aandacht vragen voor de (Brabantse) voedselketen in deze week. Lees meer over Brabant partner van Dutch Food Week
Op 8, 9 en 10 oktober was de bijzondere voorstelling ‘Iets met Boeren’ vijf keer te zien op mini-camping De Esrand in Sint Anthonis. In totaal kwamen 250 mensen naar de volledig uitverkochte voorstellingen kijken. Lees meer over ‘Iets met boeren’ maakt indruk
In deze aflevering zien we hoe eiergroothandel Kwetters de verbindende schakel is tussen de kippenboer en de supermarkt met een relatief duurzaam product. De Verspillingsfabriek verduurzaamt de keten door het verzamelen van rest- en bijstromen, en daar nieuwe producten van te maken die weer terug op de markt komen. Lees meer over Kijk aflevering 5 van De keten van eten
Veel boeren zijn op zoek naar manieren om duurzaam te vernieuwen. Een lastige maar broodnodige zoektocht. Daarom organiseert AgroProeftuin de Peel 4 themadagen voor en door boeren door te laten zien dat boeren de oplossingen zelf in handen hebben. Lees meer over Themadagen: Boeren met toekomst
Hoe kun je data het beste inzetten? In de 2e podcast van #Declubvan30 hierover 2 topondernemers Frits van Eerd (runt 700 Jumbo supermarkten), Simone Koekkoek (werkt met Pixelfarming in Almkerk). Verder Stijn Markusse (Boerschappen) over zijn voedselvisie op 2030. Lees meer over Podcast De club van 30 #2: Slim
Noord-Brabant heeft 23 Michelinsterren, een foodsector in de top van Europa en een rijke traditie als makers en bereiders van heerlijk en eerlijk eten. Veel om trots op te zijn. En dat willen we graag met je delen! Lees meer over Goed eten in Brabant
In oktober 2021 presenteert Bureau Pees in Reusel-De Mierden en Sint Anthonis Iets met Boeren, een theatervoorstelling die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen. Er zijn extra kaarten beschikbaar! Lees meer over Extra kaarten Iets met Boeren
Op dinsdag 26 oktober 2021 vindt de 2e conferentie DDAFF plaats in het provinciehuis Den Bosch voor iedereen in de agrofoodsector die meer wil weten over de kansen van data in de voedselketen. Lees meer over Data Driven Agrifood Future conferentie
Door coronamaatregelen is de vierde editie van de FoodUp Academie enkele keren uitgesteld. Vrijdag 17 september gingen de 22 deelnemers dan eindelijk van start. En hoe... Het was een waardevolle kennismaking en een dag vol inspiratie. Lees meer over Vliegende start voor FoodUp Academie
Willem Verkuijlen en Liza Simons runnen melkveebedrijf Op Den Hoek in De Mortel. Zij zijn in omschakeling naar natuurinclusieve bedrijfsvoering. Hoe doen ze dat? Bekijk hun bedrijfsvideo en laat je inspireren. Lees meer over Een voorbeeld van omschakelen naar natuurinclusief
In oktober 2020 werd in Den Bosch de ‘Data Driven AgriFood Future Alliance’ gelanceerd. Een samenwerkingsverband tussen partners uit de EU, de VS en Nieuw-Zeeland. De aangesloten partners werken via de alliantie samen aan het versnellen van innovaties in de agrifood-productieketen, via data-technologie. Lees meer over Alliantie werkt vanuit Brabant aan data-innovaties voor voedselproductie
Angelique Hermens is programmaleider Transitie Buitengebied in de gemeente Sint Anthonis. Lees haar column over het Uitvoeringsprogramma Sint Anthonis 'Prettig leven, nu en in de toekomst!' en de relatie met de unieke theatervoorstelling 'Iets met Boeren'. Lees meer over Column Angelique Hermens
In oktober 2021 presenteert Bureau Pees in Reusel-De Mierden en Sint Anthonis Iets met Boeren, een theatervoorstelling die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen. De gemeente Sint Anthonis ging in gesprek met Paulien Lenkens, deelnemende speler uit Oploo. Lees meer over Lokale toneelspelers in voorstelling ‘Iets met boeren’
In oktober 2021 presenteert Bureau Pees in Reusel-De Mierden en Sint Anthonis Iets met Boeren, een theatervoorstelling die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen. Op 3 september start de kaartverkoop. Lees meer over Start kaartverkoop voorstelling ‘Iets met boeren’
Aanmelden nieuwsbrief
WhatsApp updateservice voor boeren
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.