Brabant partner van Dutch Food Week

11-10-2021
0 reacties

Van 7 tot en met 14 oktober 2023 was het Dutch Food Week. Dat is de week waarin we in heel Nederland stilstaan bij ons voedsel. Want eten gaat om zoveel meer dan wat we in onze mond stoppen: onze gezondheid, onze toekomst en een goed leven. Elk jaar laten we tijdens deze Dutch Food Week zien dat dit niet alleen belangrijk is, maar ook leuk en inspirerend!

Provincie lead partner

Ook in 2023 was de provincie Noord-Brabant weer een belangrijke partner van Dutch Food Week. Logisch, want Brabant loopt voorop in kwaliteit en duurzaamheid van voedsel. We werken elke dag aan gezond eten en een aantrekkelijke leefomgeving met gezonde natuur. De uitdaging voor de toekomst is groot. Samen gaan we deze uitdaging aan. Met de producenten en verwerkers van ons eten, maar ook met de Brabanders zelf. Want onze keuzes in de winkel zijn bepalend voor de toekomst van ons landschap en onze natuur.

Week boordevol activiteiten

Door mee te doen aan Dutch Food Week, wil de provincie laten zien wat Brabant op het gebied van voedsel in huis heeft. We waren dan ook in 2023 bij diverse drukbezochte activiteiten betrokken. Zo was er een smaakvolle Brabantse opening aan het begin van Dutch Food Week, in het hartje van centrum Den Bosch. De Nationale Foodquiz vond plaats bij ons Provinciehuis. Tijdens de Nationale Groente- en Fruitdag pakten we uit met met een leuke actie samen met fruittelers. Er was de finale van de Brabantse Meesterchef en Dutch Food Week 2023 sloten we af met een Brabant van Boer tot Bord (bus)toer en de uitreiking van de Waare-Ringen.

We hebben er samen met partners en de Dutch Food Week organisatie een mooie week van gemaakt. Iedereen was uitgenodigd om mee te doen aan de vele activiteiten die tijdens deze week plaatsvonden. Om te ontdekken waar ons eten vandaan komt. Of wat er allemaal bij komt kijken voor het op ons bord ligt. Maar ook welke keuzes je kunt maken. En hoe leuk het is om zelf voedsel te verbouwen, te bereiden en natuurlijk te proeven! 

Kijk op de Dutch Food Week website voor meer informatie over deze campagneweek. 

 

Updates

Het is deze week Dutch Food Week. En Brabant is als dé voedselprovincie van Nederland uiteraard partner. Dat betekent dat we met verschillende activiteiten extra aandacht vragen voor de (Brabantse) voedselketen in deze week.

Gezondheid en duurzaamheid

Van 9 tot en met 16 oktober van dit jaar bruist het in Nederland van evenementen rondom voedselinnovaties en vertellen we het verhaal van grond tot mond. Dan wordt voor de zevende keer Dutch Food Week (#DFW2021) georganiseerd. 

In de editie 2021 brengt de Dutch Food Week de positieve kracht van ons voedsel in beeld. Samen met boeren en tuinders, (lokale) overheden, inspirerende foodondernemers en het groen onderwijs zetten we gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven in de spotlights. Samen en gezond koken en genieten van eten is in onze huidige wereld misschien wel belangrijker dan ooit. Dutch Food Week stimuleert het delen van kennis met elkaar op allerlei vlakken en tonen we nieuwe ontwikkelingen die met ons eten te maken hebben. 

Provincie Noord-Brabant is partner van de Dutch Food Week.

Dirk Duijzer (voorzitter Dutch Food Week) en Elies Lemkes-Straver (gedeputeerde Landbouw en Voedsel)
Dirk Duijzer (voorzitter Dutch Food Week) en Elies Lemkes-Straver (gedeputeerde Landbouw en Voedsel)

Toekomstvisie

Toeval of niet, maar deze week is het beleidskader Landbouw en Voedsel ter inzage gegaan. Hierin schetst Brabant een lange termijnstrategie voor een duurzame landbouw en voedselketen. Tijdens de opening van de Jamfabriek (11/10) en in de Warandelezing (12/10) lichtte gedeputeerde Elies Lemkes-Straver de eerste tipjes van de sluier op.

Groente en Fruitdag

Donderdag, midden in de Dutch Food Week, is het Nationale Groente- en Fruitdag. Daar draagt de provincie graag aan bij door alle medewerkers een gezonde snack aan te bieden. Bij de koffieautomaten in het provinciehuis staat een groente- en fruitschaal. Groenten en fruit zijn niet alleen heel gezond, maar vooral ook heel lekker! Zeker als ze van Brabants Bodem komen. Dat stimuleren we dan ook met plezier. Zo snacken we met groenten en fruit onze middagdip eruit!

Iets met Boeren

Op wereldvoedseldag sluit de provincie de Dutch Food Week af met een bijeenkomst. Samen met verschillende partners uit de Brabantse voedselketen kijkt gedeputeerde Elies Lemkes-Straver naar de voorstelling van Iets met Boeren in Reusel. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek over de dilemma’s in het gezamenlijk buitengebied die het theaterstuk heeft laten zien.

Nog veel meer

Op www.dutchfoodweek.nl staan alle activiteiten van Brabant en de andere partners, denk aan de podcast met de club van 30 en de videoserie Keten van Eten.

Afbeeldingen

Registreren

0  reacties

Cookie-instellingen