Met de Boer op Toer #3

11-04-2022
1026 keer bekeken

BAJK, SFYN Brabant en Provincie Noord-Brabant organiseerden op zaterdag 9 april 2022 Met de Boer op Toer #3. Interessante bedrijfsbezoeken bij Tielemans in Boekel en Eigezwijns en Lamperse Hei in Wanroij. Allen bedrijven met elementen uit de kringlooplandbouw.

Na twee keer cancelen vanwege corona, kon deze editie van Met de Boer op Toer eindelijk doorgaan. De deelnemers bestonden uit een gemêleerd gezelschap: mensen met een agrarische achtergrond (BAJK en HAS-studenten), vanuit Slow Food Youth Network (SFYN) met interesse in eerlijk en duurzaam voedsel en een aantal Herenboeren. Eentje kwam zelfs helemaal uit Amsterdam. We bezochten 3 agrarische ondernemers en gingen met hen het gesprek aan over hoe voedsel gemaakt wordt en waar een ondernemer aan moet denken en rekening mee moet houden.

Groentekwekerij Tielemans

We begonnen bij Groenteteler Tielemans uit Boekel. Tielemans kweekt komkommers en tomaten voor de Nederlandse en Europese markt. Ze letten hierbij op kwaliteit, milieu en duurzaamheid en bestrijden plagen op biologische wijze. Voor hen is het constant kijken naar het weer en daarin een juiste balans zien te vinden tussen verwarmen en CO2 productie (zonder CO2 geen fotosynthese, dus geen groei van de plant). Daarnaast moeten de planten dusdanig gesnoeid worden zodat deze optimaal groeit. Het bedrijf heeft ook drie warmtekrachtkoppelingen en voorziet daarmee een groot deel van Boekel van stroom. Warmte en water voor de planten worden hergebruikt. Bij Tielemans aten we een lekkere lunch en als bedankje kregen we een bakje komkommers mee naar huis.

In de kas

Eigezwijns

Vervolgens reden we door naar Willem en Wilbert Egelmeers. Zij zijn eigenaar van een vleesvarkensbedrijf en tevens bezig met het concept van Eigezwijns. Eigezwijns is een collectief van vijf varkensboeren die staan voor veilig, gezond en duurzaam vlees. Ze hebben het varken zijn oorspronkelijke rol in de kringloop teruggegeven.
Ook voor dit bedrijf is het constant zoeken naar de juiste balans. Vooral naar de balans in voer. Zij hebben een eigen brijvoerkeuken, waar ze voer mengen ter vervanging van brok die een varken op de meeste bedrijven krijgt. Daarbij maken ze gebruik van allerlei reststromen uit de levensmiddelenindustrie, zoals bierkoekjes en wei (overblijfsel na het maken van kaas).
Neem ook een online kijkje op het bedrijf: https://www.youtube.com/watch?v=Q7gsJplrRlI

Varkensstal

Lamperse Hei

Na in de zichtstal naar de varkens gekeken te hebben zijn we doorgereden naar de Lamperse Hei van Mat en Miriam van den Broek. De familie Van de Broek runt de boerderij met Hereford-runderen en hebben dierenwelzijn, duurzaamheid en korte ketens hoog in het vaandel staan. We nemen hier een kijkje in de potstal en leren over het voer vanuit de ‘ecologische verbindingszones’. Mat vertelt enthousiast over zijn vee. Voorheen had hij melkvee, maar hij is enkele jaren geleden overgestapt op vleesvee. Een baan langs het bedrijf en de piekmomenten in zijn eigen bedrijf, zijn voor hem de ideale combinatie. Net als de andere twee ondernemers vinden ze het verhaal vertellen aan burgers heel erg belangrijk. Niemand kan de passie en het enthousiasme zo overbrengen als een ondernemer zelf. En zo was het ook.

In de boerderijwinkel

Bij de Lamperse Hei pakte we nog een borrel en toosten we op een mooie en geslaagde dag!

Geïnspireerd

BAJK, SFYN en Provincie Noord-Brabant kijken positief terug naar deze 'Boer op toer'.
Pleun Leeijen namens het BAJK: "BAJK vindt het belangrijk om de mooie sector te kunnen laten zien en om met mensen buiten de sector in gesprek te gaan. Erg waardevol om je te verdiepen in elkaars oogpunten!"
Rob van Hooijdonk van SFYN: "Ik vond de diversiteit aan mensen erg leuk. Interessant om te discussiëren over verschillende onderwerpen vanuit andere perspectieven. Bijzonder om de uitdagingen van Tielemans te zien. In het bijzonder hoe ze het opwekken en verbruiken van hun energie regelen. Mooie filosofie van de Lamperse Heide en het verhaal van zijn vlees. En interessant om te zien hoe de familie Egelmeers met duurzaamheid en reststromen bezig is. Meer mensen zouden zulke innovatieve bedrijven moeten bezoeken!

 

Foto's: Loes van Erp - Mooren, Provincie Noord-Brabant

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen